EPIDEMIJA COVID-19

Spoštovani starši,

ta stran je namenjena informiranju v zvezi z ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa in aktualnim informacijam glede delovanja vrtca.


NOVO – 23. 10. 2020:

SPOROČILO ZA JAVNOST
Ljubljana, 23. oktober 2020

Nujno obvestilo – vrtci

Javnost obveščamo, da so vrtci zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi od ponedeljka, 26. oktobra 2020 zaprti, predvidoma za en teden. Ukrep je namenjen zajezitvi širjenja okužb z novim virusom SARS-CoV-2.

V času zaprtja vrtcev so starši plačila za vrtec oproščeni!

Za starše, ki morajo v naslednjem tednu delati, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo, lahko župani sprejmejo sklep, s katerim določijo izjemo od zaprtja vrtcev in organizirajo delovanje vrtca v minimalnem obsegu, ki je namenjen samo staršem, ki nujno potrebujejo varstvo otrok. Pri odločanju o izjemah je potrebno upoštevati trenutno epidemiološko stanje v občini in dosedanje epidemiološko stanje v vrtcu, prav tako pa tudi vse predvidene ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih je izdal NIJZ.

Župani sprejete sklepe, s katerimi določijo izjeme od splošnega zaprtja vrtcev, nemudoma posredujejo na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Služba za odnose z javnostmi
T: 01 400 53 38
01 400 54 47
E: soj.mizs@gov.si


Priporočeni ukrepi za zmanjševanje širjenja SARS-CoV-2 so objavljeni na spletni strani NIJZ, najpomembnejši pa so:

  • v vrtec smejo le zdravi otroci in odrasli
  • prevzem/oddaja otrok poteka na vhodu v vrtec oz. šolo,
  • otroci posameznih oddelkov ostajajo s svojimi vzgojitelji v matičnih igralnicah.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, NIJZ ter Zavod RS za šolstvo vodstvo vrtcev obveščajo o protokolih ravnanja, ki od vseh udeležencev zahtevajo nekatere spremembe v vedenju in odgovorno ter dosledno upoštevanje vseh dogovorov in novih navodil. Objavljali jih bomo na tej spletni strani, starše pa obveščali tudi preko elektronske pošte.

Trenutno veljavni model za vrtce v Sloveniji je MODEL B, kar pomeni, da vsi otroci obiskujejo vrtec v skladu s priporočili NIJZ.

Posodobljena priporočila (19. 10. 2020) vrtcem in šolam o ravnanju v povezavi z boleznijo COVID-19 najdete tukaj.

V vrtec sodijo samo zdravi otroci in odrasli. Razširjeni strokovni kolegij pediatrov je v svojem dokumentu opredelil zdravstvene omejitve za otroke in dijake v času sproščanja ukrepov glede epidemije SARS – 2 – CoV. V primeru, da je v družini, v istem gospodinjstvu drug otrok, mladostnik ali odrasla oseba, ki ima zdravstvene omejitve, otroku odsvetujemo vrnitev v vrtec. Starši naj se posvetujejo z izbranim osebnim zdravnikom – specialistom pediatrije oz. izbranim osebnim zdravnikom – specialistom splošne oz. družinske medicine. Starši tudi po vključitvi v vrtec pozorno spremljajte zdravstveno stanje in počutje otroka in nas o morebitnih spremembah sproti obveščajte.

Za vse dodatne informacije smo na voljo na kontaktnih številkah in e-naslovih.

Sklep RSK za pediatrijo (opredelitev zdravstvenih stanj)

Obvestilo za starše – pravila